Toiveita uudelle kodille

27.12.2015

Jokaisella meistä on ajatuksia ja haaveita unelmien kodista. Omat unelmani ovat suurimmaksi osaksi aika käytännönläheisiä ja toteutettavissa olevia, onneksi :) En haaveile mistään prinsessalinnasta tai miljoonien eurojen lukaalista, vaan kodista, joka on oma koti ja jossa meidän jengi viihtyy. Kodikkuuden lisäksi tilojen toimivuus on tärkeää, jottei arkiaskareissa mene hermot, kuten ne nykyisessä pikkukaksiossa menevät.

Budjetin lisäksi tontti, rakennustapaohje ja muut vaatimukset rajaavat tietysti jonkin verran talon suunnitelmia, mutta ainakaan vielä ne eivät ole tuottaneet meille ongelmia. Suosituksia meidän talolle ovat mm. kaksikerroksisuus, puutalo harmaasävyisenä sekä lapekatto. Näitä olimme itsekin ajatelleet, etenkin lapekatto miellyttää paljon enemmäin kuin harjakatto, koska talosta tulee moderni.

Listasimme tulevaa kotia varten toiveita ylös, jotta kokonaisuus ja tarpeet tulisi otettua mahdollisimman hyvin huomioon taloa suunniteltaessa. Toivelista helpottaa talosuunnittelijankin työtä kovasti, kun on jokin pohja suunnittelulle. Oma listamme on aika pitkä ja joiltakin osin aika yksityiskohtainenkin, mutta poimin siitä muutamia yleisempiä asioita tänne.


Kuva: HomeDSGN

Haluamme, että keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtenäistä tilaa. Olen pienestä asti unelmoinut saarekkeesta (en muista mistä tuo haave on lähtöisin) ja niinpä keittiöömme tuleekin iso saareke. Saarekkeessa vaan on sitä jotain ihanan kodikasta, se on kodin sydän. Tarkkaa keittiösuunnitelmaa meillä ei vielä ole, koska pohjapiirrustuksetkaan eivät ole valmiit, mutta saareke sinne nyt ainakin tulee, siitä pidän kiinni kynsin ja hampain.


Kuva: NunnaUuni / Etuovi.com Sisustus

Kaksikerroksinen talo mahdollistaa korkean olohuoneen, jota me toivomme tulevaan kotiimme. Korkea tila ja isot ikkunat luovat avaruutta ja saavat varmasti olohuoneen tuntumaan suuremmalta. Ruokailutila tulee todennäköisesti olemaan myös korkeaa tilaa, katsotaan nyt miten käy. Pääasia, että olohuone pysyisi korkeana. Ikkunoiden suhteen toiveena olisi kiinteät listattomat ikkunat. Olohuoneessa tulisi olla myös seinätilaa isolle televisiolle, koska olemme aikamoisia leffafriikkejä. Äänentoistovehkeillekin pitäisi löytyä paikkansa, mieluiten integroituina, jotta ne olisivat huomaamattomat.

Olen asunut lähes koko lapsuuteni kodissa, jossa on takka ja sen merkitys onkin noussut aika suureksi. Takkatulen ääressä on ollut ihana köllötellä ja lauantai-iltaisin takassa on paistettu makkaraa. Toivon tulevaan kotiimme isoa takkaa, mutta katsotaan mihin neliöt riittää. Miehen mielestä pieni kaminakin olisi tyylikäs, mutta itse en oikein lämpene pikkuruisille kaminoille :)


Kuva: A-möbler

Betonilattia on vienyt sydämen ja suurena unelmana olisi saada betonilattia lähes koko alakertaan. Täytyy vielä vertailla eri lattiavalmistajia, koska niissäkin on varmasti eroja sekä hinnassa että lattian ulkonäössä. Emme haluaisi jalkalistoja emmekä kattolistoja, joten senkin takia betonilattia olisi hyvä vaihtoehto. Laminaattilattian kanssa tarvitaan lattialistat. Yläkertaan voisi kuitenkin laittaa laminaatit. Kosteiden tilojen lattiamateriaali on vielä auki eli joko laatat tai betonia.Työhuone on meillä kovassa käytössä ja se halutaankin olohuoneen yhteyteen. Meille tulisi kaksi tavallista työpistettä. Näiden lisäksi tarvitaan kuvauspiste sekä tila kynsien lakkaukselle, koska harrastan kynsitaiteilua ja otan paljon kuvia kynsistä. Myös kynsilakoille pitäisi löytyä tarpeeksi säilytystilaa.


Kuva: Etuovi.com / Jonathan Melartin

Meillä saunotaan melkein joka viikonloppu, joten sauna on tietenkin oltava. Saunasta haluamme modernin ja mieluiten lasiseinällä. Kylpyhuoneessa saippuat, shamppoot ja muut purnukat olisi kiva saada piiloon syvennykseen tms. Lisäksi ikkuna olisi aika ehdoton kylpyhuoneeseen ja mielellään saunaankin, jos mahdollista. WC-istuimien olisi hyvä olla seinään kiinnitetyt, jotta siivoaminen olisi mieluisampaa, ja ovathan ne paljon tyylikkäämpiäkin :)

Toiveena olisi helppo kulku kodinhoitohuoneeseen ja paikka pyykkien kuivattamiselle. Kuivausteline ei saa olla keskellä kylppäriä tai kulkuväylää. Tämä on yksi asia, joka ärsyttää meitä yli kaiken nykyisessä kodissa! Aina on pyykkiteline näkyvillä tai tiellä ja pyykit kostuvat, kun käydään suihkussa.


Kuva: Vanity Fair

Vaatehuone on myös haaveena saada. Kengätkin tarvitsevat hulluna jonkin verran säilytystilaa... Vaatehuone voisi olla osana makuuhuonetta tai sen läheisyydessä yläkerrassa. Toki voisin ottaa suuren suuren vaatehuoneen divaanisohvineen, mutta pienemmästäkin olisin niin onnellinen, esimerkiksi tuollaisesta kuin Carriellä.


Tässäpä osa meidän toiveista uudelle kodillemme. Nähtäväksi jää, mitkä toiveet toteutuvat ja mistä joudutaan luopumaan. Olen varautunut, että kompromisseja tulee varmasti eteen, mutta toivottavasti ainakin ne meille tärkeimmät asiat saataisiin toteutettua tulevaan kotiin.

Mitä teidän toivelistaanne kuuluu?

Lue myös

0 kommenttia